CELIK IT 

Nama : Muhammad Khairul Ariffin Bin Raili
Umur : 43 tahun
Ahli : 2009

 

Latar belakang

 

En Muhammad Khairul Ariffin merupakan seorang pembantu operasi di bawah Jabatan Pendidikan telah mengikuti program asas komputer dan asas internet sejak 2015 dan beliau menghadiri pelbagai program yang di jalankan di Pusat Internet Simunjan

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PI 

Sebelum ini beliau tidak tahu menggunakan komputer, oleh kerana tekanan kerja yang memerlukan beliau untuk mahir menggunakan komputer, beliau telah menyertai beberapa kelas yang diadakan oleh Pusat Internet Simunjan

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PI 

Selepas mengikuti program Asas Komputer dan Asas Internet beliau sudah tahu dan faham untuk menggunakan Microsoft Office Word, Power Point dan Excel serta menggunakan internet.

 

 

 

 

PENIAGA "SURPRISE GIFT"

  

Nama MUNAH BINTI BUJAN
Umur : 47 tahun
Ahli : 2018

 

Latar belakang

Puan Munah Binti Bujan adalah seorang Surirumah. Beliau menjalankan pelbagai perniagaan antaranya ialah menbuat jambangan bunga untuk kejutan penerima sempena pelbagai acara seperti harijadi, tanda terima kasih dan lain-lain lagi.

 

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PI

Beliau telah beberapa kali menyertai  program yang diadakan di Pusat Internet, samada untuk kemahiran Komputer mahupun program-program Keusahawanan.

 

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PI

Dengan adanya kemahiran komputer dan internet yang telah dipelajari selama ini kini beliau telah mengaplikasikan perniagaannya dengan menjadikan media sosial seperti Facebook untuk mengiklankan produknya.

 

 

 

 

 

 

CELIK IT 

Nama : Muhammad Firdaus Bin Beduie
Umur : 11 tahun
Ahli : 2017

 

Latar belakang

Muhammad Firdaus Bin Beduie telah mengikuti program asas komputer dan asas internet sejak Disember 2018 dan beliau juga telah menghadiri pelbagai program yang di jalankan di Pusat Internet Simunjan.

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PI 

Sebelum ini beliau tidak mengenali apa itu komputer dan bagaimana menggunakannya. Selalunya dia hanya ikut bersama kawan-kawan yang telah menjadi ahli untuk menggunakan komputer dan  melayari internet.

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PI 

Selepas mengikuti program Asas Komputer dan Asas Internet beliau sudah tahu dan faham untuk menggunakan Microsoft Office Word dan melayari Internet seperti youtube. Kini Muhammad Firdaus telah semakin mahir menggunakan komputer.

 

 

 

 

PENIAGA MAKANAN FAST FOOD

  

Nama NUR KHAIRUNNISA BT HASHIM
Umur : 26 tahun
Ahli : 2011

 

 

Latar belakang

 

NUR KHAIRUNNISA BT HASHIM merupakan seorang surirumahtangga sepenuh masa. Beliau menjalan perniagaan menjual makanan seperti ayam gunting,sotong goreng,dan banyak lagi

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PI 

Beliau merupakan antara ahli yang terawal menjadi ahli Pusat Internet, sejak dari peringkat sekolah beliau telah terlibat dengan pelbagai program yang diadakan di Pusat Internet.

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PI 

Dengan adanya program yang diadakan di Pusat Internet telah memberikan beliau idea dan pengetahuan dalam membuat perniagaan. Malah beliau yang semakin mahir dalam perniagaan atas talian kini menjadikan laman media sosial sebagai platform untuk mengiklankan perniagaannya. 

 

 

 

 

PENIAGA DROPHIP PAKAIAN, PRODUK KESIHATAN, BARANG ELEKTRONIK DAN LAIN-LAIN LAGI

  

Nama KHATINAH BINTI WAN MAT ALIE
Umur : 36 tahun
Ahli : 2015

 

Latar belakang

Puan Khatinah merupakan seorang surirumahtangga sepenuh masa. Bemastautin di Kampung Keleka, Simunjan, menjalan perniagaan produk kesihatan, pakaian, barang elektronik serta menjadi dropship beberapa produk lain.

 

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PI 

Sebelum ini beliau hanya menggunakan Facebook untuk mencari rakan-rakan lama dan kenalan sahaja. Tidak pernah terlintas di fikiran beliau Facebook boleh dijadikan sebagai media yang boleh mempromosikan barang jualannya.

 

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PI 

Setelah beliau turut serta dalam beberapa program yang diadakan oleh Pusat Internet, Simunjan beliau kini telah mulai berjinak-jinak dengan perniagaan secara atas talian. Antara program yang beliau sertai ialah program Keusahawanan dan beberapa aktiviti anjuran Pusat Internet Simunjan yang lain.