"MENJUAL MAKANAN (PELBAGAI PERISA KAUCI)"

 NAMA  : KHAJIJAH BINTI HIP
 UMUR   : 32
 AHLI   : 2020

 

Latar belakang

KHAJIJAH BINTI HIPmerupakan seorang usahawanyang ingin menceburi bidang keusahawan namun kekurangan ilmu usahawan dan beliau mengambil keputusan untuk mengikuti kelas keusahawanan di Pusat Internet

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PI

Sebelum ini beliau menjalankan perniagaan hanya disekitar kawasan Kampung sahaja dan tidak tahu cara mempromosikan dan jualan kuaci kepada orang luar.

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PI

Selepas mengikuti program Asas Komputer dan Asas Internet beliau mula menggunakan langkah yang mudah untuk membuat akaun shopee. Selain itu, beliau telah mengikuti kelas keusahawanan yang dianjurkan pihak PI membolehkan beliau dan meluaskan dan mempromosikan jualan kuaci.

khajijah

"MENJUAL PELBAGAI JENIS BARANGAN PAKAIAN BUNDLE" 

 NAMA  : KHAIRUL AZIZULLULAH BIN JUBLEE
 UMUR  : 25 
 AHLI  : 2020  

Latar belakang

Encik Khairul Azizullullah Bin Jublee merupakan seorang usahawanyang ingin menceburi bidang keusahawan namun kekurangan ilmu usahawan dan beliau mengambil keputusan untuk mengikuti kelas keusahawanan di Pusat Internet.

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PI

Sebelum ini beliau menjalankan perniagaan hanya disekitar kawasan Kampung sahaja dan tidak tahu cara mempromosikan dan jualan bundle kepada orang luar.

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PI

Selepas mengikuti kelas Shopee dan kelas keusahawanan yang di anjurkan oleh Pihak Pusat Internet Encik Azizul mula mengambil pesanan melalui applikasi Shopee.

KHAIRUL

"PENIAGA- MAKANAN (KEK)"

NAMA  : ZURAIDAH BINTI NARAWI
UMUR  : 31
AHLI  : 2018

Latar belakang

ZURAIDAH NARAWI  merupakan seorang tukang jahit dan mengambil upah menjahit pakaian. Beliau telah menjadi ahli sejak tahun 2017 lagi dan telah mengikuti kelas ICT dan kelas keushawanan di PI

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PI

Sebelum ini beliau mengambil upah menjahit hanya disekitar kawasan kampung beliau sahaja dan tidak tahu penggunaan internet dan komputer

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PI

Selepas mengikuti program Asas Komputer dan Asas Internet beliau mula menggunakan langkah yang mudah untuk membuat akaun media massa seperti Facebook. Selain itu, beliau telah mengikuti kelas keusahawanan yang dianjurkan pihak PI membolehkan beliau dan meluaskan dan mempromosikan.

USAHAWAN-ZURAIDAH

NAMA   : FALONTHIKA CATHY ANAK WILLIAM
UMUR  : 18
AHLI  : 2020

 

Latar belakang

Falontika Cathy merupakan seorang lepasan pelajar di SMK Sri Sadong Simunjan yang berasal dari Kampung Semambang. Alicia menaiki kereta untuk datang ke sini pada hujung minggu untuk melayari internet atas carian kerja

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PI

Sebelum ini beliau tidak tahu sepenuhnya tentang penggunaan komputer dan beliau memerlukan internet yang laju bagi mengisi kerja atas talian. Beliau telah menyertai beberapa kelas yang diadakan oleh Pusat Internet Simunjan

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PI

Selepas mengikuti program Asas Komputer dan Asas Internet beliau sudah tahu dan faham untuk menggunakan Microsoft Office Word, dan Power Point serta menggunakan internet. Alicia turut mengambil sijil kmputer ICT Cambridge di Pusat Internet Simunjan.

 

FALONTHIKA

"PENIAGA - MENJUAL KUIH MUIH SEGERA (DONUT)

NAMA  : KHARUNNISA BINTI ABDULLAH
UMUR  : 44
AHLI  : 2020

Latar belakang

Puan Khairunnisa Bt Abdullah merupakan seorang usahawanyang ingin menceburi bidang keusahawan namun kekurangan ilmu usahawan dan beliau mengambil keputusan untuk mengikuti kelas keusahawanan di Pusat Internet.

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PI

Sebelum ini beliau menjalankan perniagaan hanya disekitar kawasan Kampung sahaja dan tidak tahu cara mempromosikan produk makanan.

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PI

Selepas mengikuti program Asas Komputer dan Asas Internet beliau mula menggunakan langkah yang mudah untuk membuat akaun media massa seperti Facebook dan beliau terus aktif mengambil pesanan dan mempromosi makanan beliau di media sosial seperti Facebook.

Usahawan-donut